Duit tak ada…

Tapi aku ingin kahwin…

Apa dayaku…

Oh..kawan…

Pinjam pada ayah..

Pinjam pada ibu..

Pinjam pada kawan…

Aku malu….

Mungkin ada diantara anda yang pernah mendengar lagu tersebut. Lagu ini amat menarik didengar tetapi mesej yang disampaikan lebih menarik lagi. Lagu ini amat popular dizaman 80an. Jadi nampaknya, fenomena ketiadaan wang untuk berkahwin sudah bermula sejak dulu lagi hingga sekarang.

Jika dulu tiada bank yang boleh membiayai pinjaman peribadi untuk digunakan bagi tujuan perkahwinan tetapi tidak lagi sekarang. Sekarang, mendapatkan pinjaman peribadi agak mudah berbanding dahulu.

Zaman sekarang, gaji RM 2500 sebulan pun belum tentu lagi cukup untuk belanja bulanan untuk mereka yang tinggal dikawasan bandar. Katakan anda seorang graduan dan memulakan kerjaya anda pada usia 23 tahun dengan gaji RM 2500 sebulan dan anda belum memiliki kenderaan mahupun rumah. Selepas menolak segala perbelanjaan, anda menyimpan RM 800 sebulan didalam simpanan biasa.

Maka setahun=RM 9600, 5 tahun=RM 48000.

Anda merancang untuk berkahwin tetapi untuk memulakan keluarga anda perlu menyediakan rumah dan kenderaan juga. Jadi, wang simpanan anda digunakan untuk membeli rumah dan kenderaan. Anda tidak mampu lagi menyimpan RM 800 sebulan kerana komitmen baru anda untuk membayar pinjaman rumah dan kenderaan.

Jadi, bagaimana anda boleh mengumpul wang untuk berkahwin?

Ramai yang memilih untuk membuat pinjaman peribadi!

Ramai yang berfikir, tidak mengapalah, boleh bayar ansuran secara bulanan. Apa salahnya? Makin lama aku kerja, gaji aku akan naik.

Tetapi kawan, hakikatnya, apabila anda sendiri tidak mampu menyediakan wang yang cukup untuk berkahwin, bagaimana pula bila anda sudah berkeluarga nanti? Susu anak dan lampin pakai buang pun sudah menggunakan lebih kurang RM 500 sebulan! Bagaimana dengan wang untuk pendidikan anak anda? Tambahan pula harga barangan pula makin lama semakin meningkat.

Justeru, anda perlulah merancang kewangan anda dengan bijak sejak dari awal lagi. Simpanlah wang anda ditempat yang memberi pulangan yang lebih tinggi setahun seperti saham amanah. Katakan anda menyimpan wang didalam saham amanah yang memberi pulangan 12% setahun, dengan menyimpan RM 800 sebulan selama 5 tahun, anda dapat RM 65989 berbanding RM 48000.

Beza sebanyak RM 17989! Hanya kerana anda memilih cara simpanan yang berbeza, anda kerugian hampir RM 20000!


Hubungilah kami untuk mendapatkan maklumat lengkap pelaburan amanah saham bagaimana anda boleh memperoleh pulangan lebih 12% setahun!Leave a Reply.

  Selamat Datang!

  Selamat datang ke blog 
  Tips-Tips Kewangan.
  Pelajari cara melabur amamah saham, memaksimakan
  keuntungan dan tips-tips kewangan dilaman ini. Anda dialu-alukan untuk memberi pandangan atau pendapat anda. Artikel disini disediakan oleh Perunding Kewangan CIMB Wealth Advisors Bhd.

  Archives

  March 2011

  Categories

  All
  Amanah Saham
  Kewangan
  Pinjaman Peribadi
  Saham Amanah