Jika anda membaca buku-buku pengurusan kewangan, penulis-penulis selalu mencadangkan agar menyimpan wang secara berkala atau bulanan kedalam pelaburan yang boleh menjana pulangan 15% setahun. Namun, tidak pula mereka menyatakan pelaburan apa yang memberi pulangan 15% setahun.

Jika menyimpan dalam amanah saham yang disediakan kerajaan, agak sukar untuk mencapai pulangan sebanyak itu. Paling tinggi boleh dapat pun dalam 9% sahaja.

Sebenarnya, terdapat amanah saham yang ditawarkan oleh bank-bank pelaburan dapat menjana pulangan 15% setahun malah ada yang mampu memberi lebih. Tetapi anda perlulah bijak memilih kerana terdapat pelbagai jenis amanah saham yang ditawarkan.

Amanah saham yang menjana pulangan tinggi biasanya amanah saham jenis ekuiti dimana sebahagian besar dananya dilaburkan ke pasaran saham. Amanah saham jenis ini berisiko kerana mengikuti keadaan pasaran saham semasa. Justeru, jika anda ingin melabur, pastikan anda peka keadaan ekonomi samasa dan perunding kewangan anda juga cekap menguruskan pelaburan.

Leave a Reply.

  Selamat Datang!

  Selamat datang ke blog 
  Tips-Tips Kewangan.
  Pelajari cara melabur amamah saham, memaksimakan
  keuntungan dan tips-tips kewangan dilaman ini. Anda dialu-alukan untuk memberi pandangan atau pendapat anda. Artikel disini disediakan oleh Perunding Kewangan CIMB Wealth Advisors Bhd.

  Archives

  March 2011

  Categories

  All
  Amanah Saham
  Kewangan
  Pinjaman Peribadi
  Saham Amanah