1. Apabila harga barang naik, adakah gaji anda juga naik?

Di Malaysia, jika orang tidak mempunyai wang simpanan di bank, wang yang mereka ada hanyalah di dalam Kumpulan Wang Simpana Pekerja (KWSP) sahaja. Menurut statistik, kebanyakan rakyat Malaysia mengeluarkan wang KWSP mereka tiga tahun selepas bersara. Jika anda bersara pada umur 55 tahun, ini bermakna wang dalam KWSP anda akan habis pada usia 58 tahun. Jangka hayat manusia adalah sehingga 70 tahun. Justeru anda masih memerlukan wang untuk 12 tahun lagi. Jadi bagaimana anda ingin dapatkan sumber pendapatan? Masih kuatkah anda untuk bekerja lagi diusia tua?

Mari hadapinya. Kenaikan harga barang terutamanya makanan menyebabkan perbelanjaan anda bertambah terutama kepada yang sudah berkeluarga. Namun, gaji tidak juga bertambah. Jika gaji anda naik sekalipun, mungkin masih tidak dapat menampung jumlah perbelanjaan yang meningkat.

Justeru, pelaburan amanah saham amat digalakkan. Pelaburan amanah saham agak fleksibel kerana boleh dilakukan dalam jumlah yang kecil sahaja setiap bulan iaitu serendah RM 200 sebulan. Jika anda tidak mampu, berkongsilah dengan pasangan anda. Jadikan pelaburan itu sebagai pendapatan tambahan anda dimasa hadapan.

Ingatlah, anda tidak boleh mengawal harga barangan semasa tetapi anda boleh mengawal kewangan anda dengan bijak.
Leave a Reply.

  Selamat Datang!

  Selamat datang ke blog 
  Tips-Tips Kewangan.
  Pelajari cara melabur amamah saham, memaksimakan
  keuntungan dan tips-tips kewangan dilaman ini. Anda dialu-alukan untuk memberi pandangan atau pendapat anda. Artikel disini disediakan oleh Perunding Kewangan CIMB Wealth Advisors Bhd.

  Archives

  March 2011

  Categories

  All
  Amanah Saham
  Kewangan
  Pinjaman Peribadi
  Saham Amanah